Mat och dryck på festivalen

Under en festival kan det vara svårt att komma ihåg att äta och dricka ordentligt. Men det är viktigt att göra det. Annars kan man må väldigt dåligt. Det är särskilt viktigt att tänka på kosten om man också dricker alkohol i större mängd.

Viktigt att äta och dricka bra

Hos Livsmedelsverket kan man läsa om vad man egentligen bör äta och dricka under ett dygn. Om man inte klarar av att fylla kvoten under en dag eller under några dagar är det i regel inte någon fara när det gäller mat men dryck måste man ha i sig och alkohol räknas snarare som vätskedrivande än som vätska.

Vanlig mat på festival

På festivaler av olika slag serveras det ofta lättare mat som innehåller en hel del fett. Det brukar också vara möjligt att köpa sallader eller liknande. Annars är hamburgare, olika smörgåsar, korv och pizzabitar mycket vanligt att stöta på. Maten mättar ändå bra och den fungerar under de dagar festivalen håller på. Om man vill ha någon finare mat brukar det vara möjligt att ta sig till restauranger eller butiker i närheten av festivalområdet.

Finns det mat för alla?

Det brukar i regel finnas någon mat för alla på festivaler. Oavsett om man är vegetarian, vegan, allätare, laktosallergiker, känslig mot gluten eller något annat kan man finna något gott att äta. Många gånger går det att anpassa rätterna. Man kan till exempel beställa en sallad eller smörgås utan vissa ingredienser, och hamburgare kan ha veganskt kött istället för vanligt.

Om man är allergiker kan det vara klokt att höra efter med arrangören eller med de som lagar mat på plats om det finns något som inte innehåller det man inte tål. Ibland kan man vara så pass känslig att man inte kan äta maten om redskapen varit i kontakt med det man inte tål och då kan det vara extra svårt. Då kan man behöva ta med egen mat.

Varannan vatten

Kom ihåg att dricka varannan vatten om du dricker mycket alkohol. Dels gör det att din vätskebalans upprätthålls, dels minskar det risken för att du blir allt för full eller i alla fall för mycket påverkad av alkoholen. Om du inte får i dig tillräckligt med vatten kan du snart börja må riktigt dåligt.

Rekommenderade artiklar