Säkerhet på festivaler

Alla älskar vi väl musikfestivaler! I yngre år lockar främst campingfestivaler med lite mer primitiv livsstil, där man bor i tält och kanske inte duschar så ofta. I takt med att vi blir lite äldre är det skönare med stadsfestivaler där man kan gå hem och sova i sin egen säng. Oavsett vilken festival du ska gå på, finns det alltid risker förknippade med dem. En del faller under ditt eget ansvar, medan andra faller på arrangören.

Riskanalys

Det största ansvaret ligger självfallet på arrangören. Vi vet från tidigare konsertkatastrofer hur illa det kan gå om säkerheten tummas på. Minns Gyllene Tider i Blekinge 1981 då tre personer klämdes ihjäl, eller Pearl Jam i Roskilde år 2000 då hela nio unga tragiskt miste livet. Att som arrangör samarbeta med ett säkerhetsföretag som SRS är en god investering. Ett sådant säkerhetsföretag kan göra en riskanalys och identifiera var potentiellt farliga situationer kan uppstå. Exempelvis i trängseln framför scenen så att det behövs barriärer mellan sektioner, eller i inomhuslokaler att det finns tillräckligt med utrymningsvägar. Ett säkerhetsföretag som SRS kan dessutom utbilda vaktpersonalen i livräddning, vilket kan vara skillnaden mellan liv och död om ambulansen dröjer.

Sprita lagom

Vad bör du själv tänka på? Visst hör det till att festa loss på festivaler, men gör det med måtta både för din egen och andras skull. Under kraftig berusning är det lätt hänt att ramla och slå sig, eller att man kan råka skära sig på krossat glas. Det är i sådana situationer inte heller ovanligt att träffa en tillfällig partner för natten. Det kan ju vara trevligt, men det händer att omdömet sviktar och att man då inte tänker på att skydda sig och partnern.

Tältplatsen

Om det är en campingfestival är det samtidigt viktigt att tänka på var du slår upp tältet. Du vill ju inte bo för trångt och riskera att snubbla över tältpinnar i mörkret. Detta är naturligtvis dåligt ur brandsynpunkt också, om platsen snabbt behöver evakueras. Om området är kuperat, undvik lägre liggande delar eftersom de lättare kan översvämmas om regnet öser ner. Likaså, lockas inte att placera tältet under några träd eftersom de riskerar att träffas av blixtnedslag som kan orsaka stor skada.

En festival är så klart först och främst något festligt – det hörs ju på ordet. Men genom att tänka till lite i förväg minskar risken dramatiskt att det blir tråkiga minnen i efterhand.

Rekommenderade artiklar